Temporærutstilling Neidenbåten!

Utstillingen baserer seg på Neidenelvas betydning for bosetningen og båtens sentrale rolle for å nyttiggjøre seg elva og områdets ressurser. Neidens kollektive samfunnshukommelse og tidsvitners minner synliggjøres gjennom den kopibygde båten og levningene av de gamle.

Målet med prosjektet er en rekonstruksjon av Neidenbåten og videreføring av tradisjonskunnskapen samt dokumentering og formidling av dens verdi.

Utstillingen som åpnet 15.mars vil stå ut mai 2025. Det vil i utstillingsperioden være en navnekonkurranse – hva skal båten hete? Den nybygde båten skal tjærebres og elvesettes til sommeren.

Neiden, Njauddâm på skoltesamisk, er en liten, langstrakt bygd med en unik kultur og historie. Bebyggelsen er konsentrert på begge sider av Neidenelven, Njauddâmjokk på skoltesamisk, med en utstrekning på 16 km opp til finskegrensen. Bebyggelsen fortsetter på finsk side og bygda heter der Näätämö, Njauddâm.

Denne smeltedigelen av skoltesamiske, russiske, finske (kvenske) og norske kulturtradisjoner resulterte blant annet i den unike Neidenbåten. Båten er en åpen elvebåttype, opprinnelig bygget i tre. Den er spesialdesignet for fiske og annen bruk på Neidenelven, under de særegne forholdene som kjennetegner dette vassdraget.

Neiden Helselag har tatt initiativ til å løfte Neidenbåten frem i lyset. Ä´vv Skoltesamisk Museum har støttet dette for å bevare en bygge- og brukstradisjon som ble utviklet gjennom generasjoner. Samarbeidet med å fremskaffe informasjon rundt båten har pågått siden 2019. Kopibyggingen er gjennomført av båtbygger Arne Terje Sæter, Kasavi As fra Tromsø og lærlingen Ben Arne Sotkajærvi fra Vaggetem. Lærlingen ble engasjert for å sikre videreføring av tradisjonskunnskapen. Den nybygde båten ble ferdigstilt i november 2024. 

Prosjektets videre målsetning er at Neidenbåten skal være i bruk i sitt rette element, nemlig Neidenelva og bli en visuell del av dagens lokalmiljø. Til våren 2025 skal båten tjærebres og elvesettes. Båten skal brukes i en utendørs utstilling når den tas opp fra elva om høsten. Det vil settes opp et båthus til dette formålet, som et utstillingsopplag i vinterhalvåret. De ti printene med bilder og tekst fra temporærutstillingen er trykket på værbestandig materiale og vil også få plass der.

Prosjektet er finansiert av Riksantikvaren, Finnmarkseiendommen og Forbundet Kysten, det er Neiden Helselag som er prosjekteier. Museets rolle har vært å tilrettelegge for kopibyggingen ved å stille verkstedet til disposisjon samt en del administrativ organisering av arbeidet.

Arne Terje Sæter/Kasavi har dokumentert byggeprosessen på sin egen facebookside «Nordlandsbåt» i tillegg til museets side. Lærlingen har også bidratt med formidling.

https://www.facebook.com/nordlandsbaat

20250315_124845 (002)